børnebog af Naja Rosing-Asvid

 

Pludselig suser en pil tæt forbi Aqipi. ”Øv, en forbier, ” råber drengen, der skød, og løber hen for at hente sin pil. ”Pas nu på, at jeg ikke rammer dig lillebror,” råber en større dreng og lægger sit kastetræ til rette mod sin lille harpun. Aqipi opdager, at han er havnet midt i en skydekonkurrence og gemmer sig forskrækket i en busk.

 

bogen

Aqipis herre, åndemaneren, er lige ved at tabe en sangdyst til nabobopladsens store bjørnejæger, så han må kalde på sin lille hjælpeånd. Aqipi synes, det er spændende at opleve alle de ting, der foregår på sommerbopladsen, så han flyver rundt og kigger sig omkring – på børnene, der leger far, mor og børn, på alle lækkerierne, som tilberedes over lyngbålet, på konen, som danser trommedans og på den gamle fanger, som fortæller drabelige jagthistorier. Gennem Aqipis oplevelser får vi et indblik i gamle, grønlandske ritualer, madkultur, fortælletradition med mere. Måske kan vi genkende os selv i børn og voksne dengang?

De detaljerede farveblyantstegninger er både smukke og interessante, og lægger op til en snak mellem barn og forældre om ligheder og forskelle på datidens og nutidens børn og voksne. Bagerst i bogen er vejledninger til to traditionelle stykker legetøj, som man selv kan lave i dag ved hjælp af få midler.

 

forfatteren

Naja Rosing-Asvid er uddannet arkitekt og autodidakt kunstner og har i flere år arbejdet med at designe de permanente udstillinger på Grønlands Nationalmuseum i Nuuk. Her hun fik ideen til hjælpeånden Aqipi, som er hovedfiguren i hendes debut som børnebogsforfatter og –illustrator samt i denne selvstændige fortsættelse. Naja Rosing-Asvid er udnævnt til kulturambassadør for Kommuneqarfik Sermersooq i 2014. Læs mere på najarosingasvid.dk

 

i samme serie

Aqipi – den lille hjælpeånd