fotobog fra Ilimanaq af Henrik Saxgren

 

I begyndelsen gik jeg ensomt rundt i halvmørket og så det varme lys stråle fra vinduerne i de tillukkede huse, men så begyndte jeg at invitere mig selv på kaffe hos bygdens gamle. Og det kom jeg aldrig til at fortryde, for deres beretninger fik mig til at forstå, hvor kort tidsspændet er i Grønland mellem gamle dage og nu. Det viste sig nemlig, at de gamle, som jeg sad og drak kaffe med i et moderne hus med vand og elektricitet, var vokset op i en tørvehytte på en primitiv boplads.

Henrik Saxgren, fra bogens forord

bogen

Ilimanaq blev koloniseret i 1700-tallet af først hollandske hvalfangere, dernæst danske missionærer, og fik navnet Claushavn. Det har altid været en pulserende bygd, som kunne opsluge folk fra områdets mindre bygder og bopladser, efterhånden som de blev nedlagt. Nu er Ilimanaq selv truet; indbyggertallet er nede på 50 efter et fejlslagent forsøg på at genåbne fiskefabrikken. En af de nye erhvervsmuligheder er turismen, og mange gør i øjeblikket en indsats for at vende affolkningen.
Bag en mur af is er et portræt af Ilimanaq ved Isfjordens udmunding. Henrik Saxgren har besøgt stedet på alle årstider og fotograferet det daglige liv i bygden, været med på rensdyrjagt og sommerfiskeri efter ørreder. Han har drukket kaffe med de gamle og ladet sig fascinere af det korte tidsspænd i den grønlandske kultur mellem gamle dage og nu – og de helt andre, ufattelige tidsmæssige dimensioner i naturen.

forfatteren

Henrik Saxgren er en af Danmarks mest anerkendte fotografer. Han er blandt andet kendt for sin store kærlighed til Grønland og udgav i foråret 2017 den anmelderroste bog Ultima Thule. Han har udgivet 10 bøger og udstillet over det meste af verden med sine smukke fotografier. Læs mere om ham og hans værker på hans hjemmeside henriksaxgren.com