roman af Niviaq Korneliussen

 

„Er du nervøs?“ spørger min faster. Jeg ryster på hovedet. „Vi kommer til at savne dig,“ siger hun. „Vi ses kun et par gange om året, så det gør vel ikke nogen forskel, at jeg i mellemtiden er i Danmark,“ siger jeg og griner. Ingen griner med mig. Anaana hoster lidt og beder mig om at stille sodavand på bordet. Jeg gør, som hun siger, og går på toilettet. Jeg tjekker, hvornår Maliina har været aktiv. For to timer siden. Jeg lytter til min families latter oppe i stuen, mens jeg skider for tredje gang i dag. Jeg har haft problemer med min mave den sidste uges tid. Jeg sveder og ryster. Om nogle dage er det overstået. Jeg spørger hende, om vi skal ses i aften. „Selvfølgelig,“ svarer hun i løbet af et par minutter. Jeg får et boost af selvsikkerhed og går op i stuen. Der bliver stille, da jeg sætter mig ned blandt dem. Jeg har altid den effekt på folk, men jeg har ikke noget imod det. „Er der en pige, du kommer til at savne, når du rejser?“ spørger min moster. Jeg ryster på hovedet. Jeg gider ikke have, at anaana får håb om noget som helst. „Hvad med din veninde, som du overnatter hos?“ smiler anaana fra køkkenet. „Vi boller bare,“ siger jeg.

 

bogen

Hun oplevede det første selvmord, da hun var tretten. Selv vil hun begraves mellem de høje fjelde i Tasiilaq, hvor de navnløse grave på kirkegården i Blomsterdalen er dækket med blå, røde og pink plastikblomster, der skriger i den rene sne. Hun har en kæreste, hun elsker, en omsorgsfuld familie, og hun er lige kommet ind på universitetet i Aarhus. Verden står åben, men intet føles rigtigt, og gradvist begynder verden at snævre sig ind omkring hende, og en nedtælling begynder.

BLOMSTERDALEN er en kuldslået og fandenivoldsk, men også sorthumoristisk roman om kærlighed, venskab og sorg – og om at være forkert i et samfund, hvor ingen taler om de døde.

 

forfatteren

Niviaq Korneliussen er født i 1990 i Nuuk og opvokset i Nanortalik. Hun har læst samfundsvidenskab på Ilisimatusarfik og psykologi på Aarhus Universitet. Niviaqs forfatterkarriere startede, da hun i 2013 var en af vinderne i Allatta!-novellekonkurrencen. Allerede et år efter udkom hendes debutroman HOMO sapienne på grønlandsk og dansk. Den var udtryk for et revolutionerende nybrud i moderne grønlandsk litteratur, kom på forsiden af Politiken, og derfra gik det stærkt … HOMO sapienne blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2015 og er siden blevet oversat til mere end 10 sprog, opført som teaterstykke og på vej til at blive filmatiseret. Inden udgivelsen i 2020 af hendes nye roman, Blomsterdalen, har Niviaq også skrevet manuskript til teaterstykket Angutivik, oversat flere bøger, været mentor og skrivecoach for unge rundt omkring i landet, stået for pilotprojektet Den Rejsende Forfatterskole, været kulturambassadør i Kommuneqarfik Sermersooq og været initiativtager til kampagnen Imminornerit : 0 : Selvmord.

 

anmeldelser

Homo sapienne har skabt sin egen genre. Det her er seksualrealisme uden filter.
Politiken

Niviaq Korneliussen har både mod og talent til en eksemplarisk ueksemplarisk sprogbehandling.
Weekendavisen

Romanen sprænger alle grænser og sætter helt nye rammer for, hvordan man kan skrive på grønlandsk.
AG

En helt ny stemme i grønlandsk litteratur. En stemme, der har været savnet.
Kristeligt Dagblad

Det er meget ungt, meget upoleret, meget originalt, meget sansemættet.
mitfyn.dk