myter og sagn genfortalt for børn og voksne af Gunvor Bjerre, illustreret af Miki Jacobsen

 

Så var det islommens tur til at farve ravnen. Den tog den sorte farve og malede ravnens fjer, så den til sidst var blevet sort med store hvide prikker. Prikkerne var lige store og sad i et ensartet mønster over hele kroppen. Ligesom ravnen var islommen også meget tilfreds med sit arbejde. Den spurgte ravnen, hvad den syntes om det – men ravnen var ikke helt tilfreds. Den opdagede, at der under den ene vinge var nogle prikker, som sad lidt skævt i forhold til hinanden. Den tog derfor selv den sorte maling og begyndte at rette på islommens arbejde, men der gik ikke lang tid, før den var kommet til at male sig sort over det hele. Da den opdagede det, blev den ulykkelig og rasende på sig selv. Den begyndte at skrige: – Qaaq, qaaq, qaaq!”

bogen

I de gamle grønlandske sagn og myter møder man dyr, der kan tale og tænke og som nogle gange forklæder sig som mennesker, mænd, som sejler jorden rundt i kajak for at vende tilbage fra dødsriget og kvinder så store som kæmper. Det gør man også i denne bog. Med børn og dyr, som de tematiske omdrejningspunkter, har Gunvor Bjerre har udvalgt og bearbejdet 35 skøre, lærerige, sjove og uhyggelige historier. Bogen egner sig både til hyggelige højtlæsningsstunder – og til når børnene bare har lyst til at læse selv. Man kan i bogen læse om Månemanden, om tvillingerne, der lærte at dykke og om kvinden, som giftede sig med en reje samt mange, mange andre sjove figurer og spændende historier…

Historierne er illustreret med smukke og sjove akvareller af den grønlandske kunstner Miki Jacobsen.

forfatteren

Gunvor Bjerre er forfatter og mangeårig producer i DR’s Børne- og Ungdomsafdeling. Hun har i mange år arbejdet med formidling til børn. Det gør hun også i denne bog, som er genfortalt i et moderne og mundret sprog – dog med vægt på at bevare de traditionelle grønlandske navne på både personer og steder. Om hendes intentioner med bogen, skriver hun i forordet til de voksne: ”Det er fortællinger med fascinationskraft, fortællinger, hvor dyr og mennesker kan tale med hinanden, fortællinger, der er med til at give grønlandske børn en indlevelse i den rige, mundtlige fortælletradition, som deres kultur er bygget på – og for danske børns vedkommende introducerer dem til en helt anderledes kultur, som de alligevel er en del af via rigsfællesskabet.”