klimaeventyr af Lana Hansen, illustreret af Georg Olsen

 

”Vores natur er i fare. Menneskene forurener luften så meget med deres biler og fabrikker, at vejret bliver varmere og varmere. Dyrene i Arktis har svært ved at klare sig, og indlandsisen smelter og risikerer at oversvømme hele jorden,” sukker Indlandsisens Ånd og fortsætter: ”Tulugaq, DU er den udvalgte. Kun du kan redde os. Hvis ikke vi kan regne med dig, klarer vi den ikke.”

bogen

Drengen Tulugaq (hvis navn betyder ravn) er træt af at gå i skole og fantaserer om, at han flyver som en rigtig ravn. Han møder Indlandsisens Ånd, der beder ham hjælpe med at redde naturen fra forureningen, den globale opvarmning og dens følger. Han bliver sendt på en ekspedition rundt til isbjørnen, ørnen, hvalen og andre dyr og får af hver enkelt en gave, som han skal overbringe Havets Mor. Som i det kendte grønlandske sagn om Havets Mor er det nemlig hende, der skal formildes, når menneskene har opført sig tankeløst og ødslet med ressourcerne.
Sila er et moderne og utraditionelt eventyr for 8-12 årige, som forbinder Grønlands mytologi og inuits traditionelle natursyn med nutidens klimaproblemer.
Sila blev nomineret til Vestnordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2010.

forfatteren og illustratoren

Lana Hansen er født i Qaqortoq, Sydgrønland, i 1970. Hun har tidligere udgivet ungdomsbogen Ornigisaq med digte og noveller. Til daglig arbejder hun freelance med kulturelle projekter omkring miljø og klimaforandringer.
Sila er illustreret af multikunstneren Georg Olsen (Kiiu), født i 1974 i Qeqertarsuaq, Nordgrønland. Han har været sangskriver og bassist i bandet Liima Inui, men er også kendt som forfatter og billedkunstner.

anmeldelser

Forbinder på interessant vis den klassiske grønlandske mytologi med højaktuelle problemstillinger. Bogen vil være velegnet til oplæsning på mellemtrinnet, både som oplæg til en diskussion om klimaet og som en øjenåbner i forhold til grønlandsk mytologi. Fortællingen er løbende illustreret af fine akvareller, som i farvevalg og motiv udtrykker både poesi og dramatik.
Folkeskolen

En smuk fortælling, der forbinder inuits ældgamle natursyn med nutidens klimaproblemer. Med en klimakonference lige om hjørnet er bogen højaktuel, men dens tema er eviggyldigt.
DBC lektørudtalelse