digte af Mariane Petersen, illustreret af Niels Motzfeldt

 

Trommedansen forstummede
break dancen holdt sit indtog
fortællekunsten afgik ved døden
flimmerkassen blev familiens hellige alter
husbukser blev erstattet af joggingtøj
kogt sælkød erstattet af pizza
kildevand erstattet af coca cola
stærke tænder erstattet af kridhvidt gebis
hårtoppen erstattet af afrohår
vi er sandelig kommet videre
vi inuitter

 

bogen

Glæden ved naturen og livets små mirakler går som en rød tråd igennem Storfangernes efterkommere. Og Mariane Petersens civilisationskritik er både kras og morsom. I bogen finder vi både små, inderlige digte om glæden ved naturen og livets små mirakler samt morsomme digte med kant om moderne menneskers materialistiske, hæsblæsende liv, der tilmed er med til at skubbe til klimaforandringerne.

 

forfatteren og illustratoren

Mariane Petersen er født i Maniitsoq i 1937. Hun er uddannet translatør og har arbejdet som museumsinspektør på Grønlands Nationalmuseum 1982-2004. Mariane Petersen har tidligere udgivet digtsamlingerne Niviugak aalakoortoq allallu (1988), Inuiaat nunaallu (1993) samt Asuliivik asuli (1997). Hun er medforfatter til Nationaldragten – vejledning i fremstilling af kvindens nationaldragt, som udkom i 2009. Desuden har hun oversat mange bøger til grønlandsk. Piniartorsuit kinguaavi / Storfangernes efterkommere er på dansk og grønlandsk i én bog, begge sprogversioner ved forfatteren selv.

Illustrator, Niels Motzfeldt, er født i 1966 og uddannet på Kunstskolen i Nuuk. Han har her forsynet mange af digtene med smukke tusch- og akvareltegninger.