spændingsroman af Hans Jakob Helms

 

Der var det, som om hun blev et med musikken og bare løftede sig fra gulvet og trak ham med, mens det krøllede hår sejlede om hendes tindrende øjne. I begyndelsen følte han sig stiv og klodset mellem afrikanerne, der alle sammen så ud, som om de aldrig havde lavet andet end netop at danse. Men som aftenen gik, var han blevet trukket ind i det bølgende univers og havde glemt alt andet end rytmerne, kroppen og hende. Mehane. Månen over Afrika. En drøm, der kom svævende lige ud af virkeligheden. Igen og igen.

 

bogen

Den unge ingeniørstuderende fra Qaanaaq, Masaana Kivioq, bliver brutalt myrdet i Nairobi, og det danske udenrigsministeriums nye medarbejder, Oskar K. Sonne, bliver sendt ned for at eskortere liget til Grønland. Oskar får hurtigt på fornemmelsen, at Masaana ikke bare er offer for et tilfældigt rovmord, men at han var på sporet af noget. Dette noget har at gøre med et skib med en dødelig last, en fortrolig rapport fra det engelske efterretningsvæsen, MI5, og en hemmelig, amerikansk missilskjoldsstrategi.
I Nairobi forelsker Oskar sig i den skønne og handlekraftige Mehane Williams. Men er hun så uskyldig, som hun virker? Hvorfor sidder den gamle, kræftramte chef i Udenrigsministeriet og styrer Oskar i den myrdedes spor, fra Grønland over England og USA og til sidst ind i selve den enorme radar på Thule Air Base? Og hvad skete der i virkeligheden i begyndelsen af 1960’erne, da det amerikanske militær planlagde Project Iceworm ved Thulebasen – et gigantisk tunnelsystem med atommissiler under den grønlandske indlandsis.

Uden at vide det er Oskar blevet sendt ud på en rejse med både fortidens og fremtidens spøgelser – og døden i hælene.

forfatteren

Hans Jakob Helms er født i Ammassalik i Østgrønland i 1949. Som barn af danske forældre voksede han op dels i Grønland dels i Danmark. Uddannet cand.mag. i dansk sprog og litteratur samt etnografi fra Aarhus Universitet. I mere end 30 år har han arbejdet i og for Grønland, og har opbygget et stort kendskab til grønlandske forhold, arktiske problematikker og international politik.

Han har, som tidligere udenrigsdirektør i Grønlands Hjemmestyre, flerårigt medlem af komiteen, der fører tilsyn med USA’s basevirksomhed i Grønland samt nuværende politisk rådgiver i Folketinget, et indgående kendskab til både den danske, grønlandske og amerikanske verden, han skriver om i De Dødes Fjord.

af samme forfatter

Hvis du fløjter efter nordlyset, milik, 2011
Dansen i Genève, Forlaget Ries, 2005
Giftpølen, Modtryk, 1977