krimi af Nina von Staffeldt

– ’Thormod!’
– ’Hejsa, du taler med Sika Haslund, jeg ringer for at høre, om I mon er interesserede i et eksklusivt interview med Jørgen Geertsen fra Go Greenland i anledning af fusionen mellem …’
– ’Tak, vi henvender os, hvis vi har brug for interview. Lige nu har virusudbruddet, der har nedlagt det halve af Sisimiut – og måske også min syge kollega – førsteprioritet. Jeres fusion kan vente.’ Thormod Gislassons stemmeføring grænsede til det uforskammede.
Sika tøvede et sekund, men fortsatte så uanfægtet. ’Det beslutter I naturligvis selv – vi vil blot give jer muligheden, og under alle omstændigheder udsender vi en pressemeddelelse senere i dag, forhåbentlig har redaktionen kapacitet nok til at copy-paste og rykke den i avisen i morgen.’
Ups, tænkte hun, den var måske lige flabet nok, men i den anden ende hørte hun noget, der lød som en blanding af et host og en rømmen. Thormod Gislasson lo.
– ’Udmærket, vi får se!’
Bagefter sad hun med følelsen af uvished – var samtalen gået godt eller dårligt? Hun havde ikke fået for fem flade ører netværkspleje ud af den. Virus i Sisimiut? Det havde hun ikke hørt om. Hun klikkede ind på KNR’s nyhedsside. Der stod ikke noget, og det gjorde der heller ikke på avisernes fælles nyhedsside. Var det ikke i Sisimiut, at Claus lige var blevet ansat som læge på sygehuset? Hun lod pressemeddelelsen ligge, mens hun tjekkede sin gamle gymnasiekammerat op på LinkedIn. Jo, den var god nok. Gad vide hvad det var for et virus; bare det ikke smittede hele vejen ned langs kysten.

bogen

En mærkelig virus hærger Sisimiut, netop som sommeren og ferietiden står for døren. Et par dødsfald oveni skaber godt stof til pressens agurketid. Myndighederne er bekymrede. Det samme kan siges om de virksomheder, der har investeret i en ny krydstogtterminal i Sisimiut, som måske ikke når at blive færdig.
Sika Haslund er blevet ny kommunikationskonsulent i Go Greenland, og er efter flere år i Danmark vendt hjem til Nuuk. Her kæmper hun med fortidens traumer og at skulle passe ind i et samfund, der på én og samme tid er så velkendt og fremmed.
Sammen med journalisten Thormod Gislasson bliver hun hvirvlet ind i afdækningen af en historie, der trækker lange og dybe spor tilbage til fortiden. Med en god portion nysgerrighed og mod er Sika måske netop hende, der kan grave i fortiden og finde ud af, hvad der skjuler sig under den pæne overflade…

forfatteren

Nina von Staffeldt er cand.mag. i pædagogik og arbejder som selvstændig konsulent med opgaver for EU og danske myndigheder. Hun har siden 1997 boet, arbejdet og rejst i det meste af Grønland, blandt andet som rejseleder og konsulent for Grønlands Selvstyre. Frosne beviser er hendes debutroman, og flere mysterier med Sika Haslund i hovedrollen er i støbeskeen.

 

anmeldelser

Nina von Staffeldts debutroman er en veldrejet krimi lige efter bogen. Er man først begyndt, får man ikke foretaget sig meget andet, før den sidste side er vendt. Og så er det rigtig fint med en bog, hvor den grønlandske ramme ikke kun er med som et eksotisk pift.
AG

Men man kan roligt røbe, at det moderne grønlandske samfund er præcist og upåfaldende skildret. Nina von Staffeldt kender sine personer og deres dagligdag, og hun er så godt hjemme i Grønlands historie, at hun helt plausibelt kan digte om på den for at etablere sin forbrydelse.
Weekendavisen

Så kom femikrimien til Grønland – og den er god!
Politiken

 

i samme serie

Den Sorte Engel