krimi af Nina von Staffeldt

Hun vågnede i sekundet før lyden. Siden Caspers død havde søvn været en tilstand af tidsafgrænsede perioder afbrudt af opvågnen natten igennem. Gennem det seneste år oplevede hun hyppigere den luksus at sove 4-5 timer i træk, men søvnen lå stadig tæt på overfladen, og tendensen til at vågne, lige før et eller andet skete, var intakt: Netop som vækkeuret skulle ringe, sekunder før Mathias vågnede, eller en sms fra Danmark plingede ind i de tidlige morgentimer, når folk sydpå glemte tidsforskellen. Sika vendte sig om på den anden side, ærgerlig over at hun ikke havde slukket mobilen i går aftes. Famlende med hånden nede på gulvet fik hun fat i telefonen og lænede hovedet ud over sengekanten for ikke at vække Mathias. Først gav beskeden ingen mening for hendes trætte hjerne, men efter at have læst den igen, vågnede hun op. Thormod tog hende alvorligt, mere alvorligt end hun havde troet, og tilføjede endda, at de skulle passe på. Hun gabte. Ja, det havde selv strejfet hende, men på den anden side, hvem skulle vide, at nøglen til ubåden var kirkeskibet i Zionskirken, og at præstefamilien og hun selv havde gang i deres egen skattejagt? Sika gled langsomt ud af sengen, tørstig efter aftenens røgede hellefisk og mange timer udendørs, og listede ud af værelset, hen ad gangen og ud i køkkenet. Hun lod vandhanen løbe og stirrede ud i den lyse polarnat uden at fokusere på noget specielt. Det var først på vej tilbage til gæsteværelset, hun så skikkelsen. Den forsvandt lynhurtigt bag en dør, og var det ikke for de knirkende, gamle gulvbrædder, havde hun troet, det var indbildning.

bogen

En voldsom brand i den nedlagte bygd Kangeq ud for Nuuk får en tragisk udgang, da Sika Haslunds gudfar, som er professor på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet, indebrænder. Kort efter bryder ukendte tyve ind på kirkekontoret i Ilulissat og stjæler og brænder gamle bøger og protokoller. Langt fra Grønland omkommer endnu en person under mystiske omstændigheder, og ved et tilfælde opdager Sika en forbindelse mellem de tre sager.

Journalisten Thormod Gislasson kommer i sin dækning af brand og tyveri også på sporet af interessante sammenhænge – af en anden og mere ildevarslende art. Fra hver sin vinkel begynder de at trevle tråde op, som viser sig at række langt tilbage i tiden til et helt andet Grønland. Begivenhederne udvikler sig pludselig så eksplosivt, at hverken Sika eller Thormod når at overskue det fulde omfang i tide.

Skibet fra Isfjorden er tredje, selvstændige bog i krimiserien om Sika Haslund. De to øvrige bind er Den Sorte Engel og Frosne Beviser.

forfatteren

Nina von Staffeldt debuterede som forfatter i 2016 med krimien Frosne beviser, for hvilken hun modtog Årets Debutantdiplom af Det Danske Kriminalakademi, og i 2017 udkom den anmelderroste efterfølger Den Sorte Engel.

Hendes bøger er anerkendt for deres hverdagslige realisme og indsigt i grønlandske forhold i kombination med spændende og overbevisende plots.

Nina von Staffeldt har siden 1997 boet, arbejdet og rejst i det meste af Grønland, blandt andet som konsulent for Grønlands Selvstyre og som rejseleder. Et mix af arbejdsopgaver, gamle familiehistorier og et tæt netværk af venner og bekendte sørger for løbende inspiration til hendes krimiplots og det univers, bøgerne foregår i.

Læs mere om bøgerne og Nina på ninavonstaffeldt.dk

 

i samme serie

Den Sorte Engel

Frosne beviser