fotobog af Camilla Stephan

 

Den 5. maj 1933 bliver en lille pige født i det nordligste Grønland. Hun lever i et polareskimosamfund sammen med sin mor, stedfar og tre brødre og vokser op på en lille afsondret boplads med små jordhytter og ingen elektricitet.
Som ganske ung pige møder hun en dansk mand, som er udstationeret på vejrstationen i området, og som 16-årig rejser hun med ham til Danmark. Hun tilbringer 50 dage ombord på et lille skib, hvor hun som den eneste grønlænder og kvinde er stuvet sammen med seks danske mænd i et mandskabsrum. Hun er gravid, og uden at kunne tale eller forstå dansk ankommer hun til Danmark og flytter ind på svigerforældrenes bondegård i Lundtofte, hvor hun bliver husmor.

bogen

Fotojournalisten Camilla Stephans mormor forlader sit land, hele sin familie og identitet i Grønland, og der går 25 år, før hun igen ser sin mor, som kommer til Danmark for at besøge hende og 26 år, før hun genser det land, hun er vokset op i. Hun flytter aldrig tilbage til Grønland, men tilbringer hele sit liv i Danmark sammen med den familie hun stifter der. Hendes tre brødre bliver i Grønland, hvor de stifter familie.
Min grønlandske familie er barnebarnets beretning om den del af familien, som mormoderen forlod i Qaanaaq. I 2006 tager hun som nyuddannet fotojournalist kameraet over skulderen og rejser op og møder sin familie og lærer sine rødder bedre at kende.
Fra hvert eneste billede og hver eneste sætning i bogen fornemmer man hendes kærlighed og forbundethed til de mennesker og det samfund, som er så helt anderledes end det, hun selv er vokset op i.
Hun lader sine fotos fortælle om de mange facetter af livet og døden, som hun møder i Qaanaaq, og ledsager dem med korte, usentimentale billedtekster.
Vi møder en familie gennem sorg og glæde: En af mormorens brødre dør – og et nyt, lille barn fødes. Vi møder et samfund, som er fattigt på materielle goder, men rigt på menneskeligt sammenhold og stor familiefølelse.

forfatteren

Camilla Stephan er freelance fotojournalist, uddannet i 2006. Hun har været praktikant på Politiken og har arbejdet på 24timer, Fotoskolen Fatamorgana, metroxpress og Vice, hvor hun stadig er freelance fotograf. Læs mere om Camilla Stephan 

anmeldelser

En usentimental og utraditionel kærlighedserklæring, primært i fine fotos med en kort tekst om fotojournalistens familie i det nordligste Grønland, der giver et nærværende og levende indblik i den grønlandske hverdag og den enestående og barske natur.
Dansk Biblioteks Center

… en smuk og solidarisk, men ganske usentimental beretning om gensynet med den grønlandske familie (…) Camilla Stephan skildrer en by, som næppe er rig på materielle goder, men til gengæld på varme og stor familiefølelse. Dermed er hun med til at give et nuanceret billede af Grønland nordligste by.
Sermitsiaq

Alle farvebillederne i bogen er smukke og giver eftertanke.
Atuagagdliutit