fotokunstbog af Julie Edel Hardenberg

 

Hvad vil det sige at være grønlænder? Eller finne? Eller brasilianer for den sags skyld? Er der et par begreber eller et par kendetegn, der fyldestgørende kan beskrive det, og kan spørgsmålet overhovedet besvares?(….) Den stille mangfoldighed er et portrætværk i bred forstand med spørgsmålet om etnisk og kulturel identitet som omdrejningspunkt.

Uddrag af Iben Mondrups introduktion

bogen

Billedkunstneren Julie Edel Hardenberg skyder en harpun igennem romantiske forestillinger om en grønlandsk enhedskultur baseret på den traditionelle fangertilværelse. Hun skriver Grønland direkte ind i det 21. århundrede og ser den etniske og kulturelle mangfoldighed som en styrke for landet.
I en række fotoserier overrasker, begejstrer og provokerer hun os til at tænke over, om tingene nu forholder sig, sådan som det ser ud ved første øjekast. Og den problemstilling har relevans langt ud over Grønlands grænser!
Den stille mangfoldighed blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2006 som et billedpoetisk værk – og skabte debat om litteraturbegrebet. Den er udkommet i 3 udgaver, hvoraf de to første er udsolgt fra forlaget.

forfatteren

Julie Edel Hardenberg er født i 1971, i Nuuk, og er uddannet billedkunstner fra Kunstakademiet i Trondheim, i Norge, 1999. Hun fik en MA in Art-Theory and Communication fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2005.
Julie Edel Hardenberg er en af Grønlands mest anerkendte og alsidige kunstnere. Foruden at have deltaget i en lang række lokale og internationale udstillinger, har hun arbejdet med scenografi og installationer til film, teater og danseforestillinger. Hun har udgivet fem bøger. Hendes værker kendetegnes ved at være gennemført bevidste, finurlige, poetiske med en humoristisk tilgang til begreber som etnisk og kulturel identitet. Læs mere om Julie Edel Hardenberg.

anmeldelser

“Ny grønlandsk bog åbner for globalisering. Den stille mangfoldighed er kaldt den mest åbne bog om Grønland nogensinde.”
DR P1 Orientering

“Som et indlæg i en debat om oprindelighedskultur versus globalisering er den kærkommen. I menneskehedens slikbutik er der kun blandede bolsjer; alt andet er ideologi, synes værket at sige.”
Politiken

“Det er en kunstbog, som er enestående af sin slags i Grønland. Den giver en masse at tænke over, og grænserne for, hvad der er grønlandsk, bliver flyttet.”
AG

“De mange gode billeder udtrykker en detaljerigdom, som gør, at man kan læse bogen igen og igen […] Det er måske forkert at sige ”læse bogen” – for den skal ses og opleves…”
Sermitsiaq

“Med Den stille mangfoldighed vil hun stille spørgsmål om etnicitet og identiteter, demonstrere visuelt, hvilken variationsrigdom den nutidige grønlandske virkelighed rummer…”
Information

 

af samme forfatter

Move on
ABCT