børnebog af Julie Edel Hardenberg, illustreret af Bolatta Silis Høegh, Christian Fleischer Rex, Inuk Silis Høegh, Jette Brandt, Julie Edel Hardenberg, Juno Berthelsen, Niels Motzfeldt og Nuka Godtfredsen

 

Kunngip kaffisortitsilluni Kaassassunnguup kavaajaareersup kakiornera kusagaa, kakkagaa.

bogen

Oversat til dansk vil ovenstående lyde: Til kongens kaffemik tager Kaassassunnguaq sin frakke af, så man kan se hans tatovering. Kongen synes, at den er flot, og at Kaassassunnguaq er sej.
ABCT er en bog med Julie Edel Hardenbergs vrøvleremser, der tager sit udgangspunkt i alfabetet. Med Julie Edel Hardenberg selv som kunstnerisk leder er illustrationerne blevet til i et spændende kunstnerisk laboratorium, hvor otte unge kunstnere og illustratorer mødtes og arbejdede sammen i tre dage. Resultatet er blevet en sprudlende og højst utraditionel bog med mange finurlige detaljer. ABCT henvender sig til alle fra 5 år og opefter og lægger op til berigende og sjovt samvær mellem børn og voksne. I slutningen af bogen findes en rå oversættelse af remserne på dansk.
Komitéen for Årets Bedste Bogarbejde nominerede ABCT i kategorien børnebøger i 2007.

forfatteren og illustratorene

Julie Edel Hardenberg er født i 1971, i Nuuk, og er en af Grønlands mest anerkendte og alsidige kunstnere. Foruden at have deltaget i en lang række lokale og internationale udstillinger, har hun arbejdet med scenografi og installationer til film, teater og danseforestillinger. Hun har udgivet fem bøger. Læs mere om Julie Edel Hardenberg.

Illustratorerne er meget forskellige i deres kunstneriske udtryk og er vant til at arbejde med forskellige materialer. Læs mere om de forskellige illustratorer:

Bolatta Silis Høegh er født i 1981. Som datter af de kendte grønlandske kunstnere, Aka Høegh og Ivar Silis, løber kreativiteten i årerne. I 2006 blev hun uddannet fra Århus Kunstakademi og har siden medvirket på mange gruppe- og separatudstillinger i både Grønland og Danmark. Bolatta har mange talenter; hun laver bøger, scenografier og billedkunst. Hun er kvinden bag Aima og Aima Schhh!
Christian Fleischer Rex er født i 1977. Han er uddannet som animator på Animationsskolen i Viborg og har deltaget i flere internationale film- og tegnefilmprojekter, blandt andet Asterix og Vikingerne. Han har desuden illustreret Amalia Lynge Pedersens samtalebøger samt selv udgivet tegneserien Kaassassuk. 

Inuk Silis Høegh er født i 1972 i Qaqortoq. Han er billedkunstner og filminstruktør og har en Master of Fine Arts fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. Han har instrueret flere film og lavet udstillinger, bl.a. konceptudstillingen Melting Barricades sammen med Asmund Havsteen-Mikkelsen. 

Jette Brandt er uddannet grafiker og har arbejdet med kreativ og lækker opsætning i mange år. Hun har stor erfaring med mange forskellige materialer og teknikker; kachering, UV-lak, folietryk, stansning, prægning og meget mere.

Juno Berthelsen er mest kendt for sin musik. Men som mange andre kunstnere i Grønland, er Juno også et multitalent; han er en dygtig billedkunstner og har med sine tegninger givet et vigtigt bidrag til bogen.

Niels Motzfeldt er født i 1966, og er uddannet fra Kunstskolen i Nuuk i 1990. Niels har udstillet mange steder i løbet af årene. Til Nationalbankens samling af tårnmønter har han udformet bagsiden af en 20-krone med motivet ’Tre Brødre’. Derudover har Niels været gæstelærer på Nuuk Kunstskole.

Nuka Godtfredsen er født i 1970 og opvokset i Narsaq. Han er uddannet grafiker, men har i dag et virke som autodidakt tegner og kunstner. Han har illustreret en lang række bøger for bl.a. Atuakkiorfik og Ilinniusiorfik, tegnet motiver til frimærker mm. Nuka Godtfredsen har udstillet i både Danmark, Grønland og Sverige.

anmeldelser

ABCT er et mirakel af en bog. Både sprogligt og på grund af billedsidens myldrende liv. (…) Hvis denne bog var kommet på dansk og var gjort med samme friskhed, var det kommet på forsiden af avisen!
Politiken

Det er sjældne, kraftfulde illustrationer, der sammen med en temmelig outreret tekst er lige i øjet.
Weekendavisen

Denne utraditionelle skabelsesproces har båret frugt, og en rigtig flot og fin børnebog er der kommet ud af det – som i sig selv er en hyldest til det grønlandske sprog.
AG

Det er en fryd at se sproget blive leget med. Det har manglet. Og med hensyn til billederne er mange af dem ren kunst, som man finder detaljer i, for hver gang man kigger på det.
Sermitsiaq

af samme forfatter

Move on
Den stille mangfoldighed