en illustreret håndbog om grønlandske mytevæsener, ånder og dyr

KILIFFAK er et stort, langhåret væsen, der har seks – og nogle gange ti – ben. Den er større end en isbjørn og aflang grundet sine mange ben. Dens pels har en hvid plet på bagdelen eller er til tider helt hvid, hvilket gør, at den er enormt smuk og eftertragtet. Den er så stor, at den kan beklæde indersiden af et helt hus, når den er flænset. Den bor tæt på indlandsisen, hvor den går rundt og skraber i jorden efter føde. Hvis man nedlægger den, kan den bespise en hel boplads, og kødet vokser ud fra knoglerne igen to gange. Vælger man at gå på jagt efter den, skal man passe på ikke at blive indhentet af den, da den kan løbe enormt stærkt, og dens bid er meget kraftigt. EN MAND VAR BLEVET EN QIVITTOQ, og han gik mod indlandet for at finde føde. Da han nåede derind, tog han sine kamikker af, men så da på afstand en enorm KILIFFAK, der stod og skrabede i jorden. Først sad han blot og kiggede på den for at trække tiden ud og lade sine våde kamikker tørre, men snart blev han nødt til at flygte for at slippe væk fra KILIFFAK’en, der pludselig havde fået øje på ham. Han løb hurtigere end et menneske, fordi han var en QIVITTOQ, men væsenet var alligevel ved at hale ind på ham. Han sprang over en stor revne, som væsenet også sprang over, men da han sprang over den næste revne, havde KILIFFAK’en så meget fart på, at den ikke nåede at se den i tide, og den styrtede således ned i revnen og døde.

om bogen

Den grønlandske myteverden er befolket af en farverig skare af farlige, frække og fantastiske væsener. Maria Bach Kreutzmann har altid elsket de grønlandske myter og historier, men opdagede en dag, at hun egentlig ikke vidste så meget om de dyr og væsener, der befolkende den grønlandske mytologi. Kun en håndfuld af de mest kendte og udbredte sad i hendes bevidsthed. Det affødte en idé om at samle viden om alle mytevæsener, ånder og dyr, så man havde en oversigt over deres karakteristika. Marias egen professionelle baggrund som illustrator, uddannet i Computer Graphics Art fra The Animation Workshop/VIA University College i Viborg, gjorde det oplagt at fortolke væsenerne og dyrene på nye måder – sådan har vi aldrig set de grønlandske mytefigurer gengivet før. Bag Bestiarium Groenlandica står et team af researchere samt et team af nordiske illustratorer og kunstnere med Maria Bach
Kreutzmann i spidsen. Bestiarium Groenlandica samler kendt viden og fortolker de mangfoldige væsener, ånder og dyrs udseende og egenskaber samt giver et kort rids af den grønlandske historie og åndemanertradition.

holdet bag bogen

Researchere: Maria Bach Kreutzmann, Ujammiugaq Engell, Robin Fenrir Mansa Hillestrøm og Qivioq Nivi Løvstrøm.
Illustratorer: Agust Kristinsson, Carina Lillegaard Løvgreen, Christian Fleischer Rex, Coco Apunnguaq Lynge, Jonatan Brüsch, Maja-Lisa Kehlet, Maria Bach Kreuztmann og Martin Brandt Hansen.