dokumentarisk bog om homoseksuelle i Grønland af Hjalmar Dahl

oversat til dansk af Hans-Pavia Rosing

 

“Jamen, vi blev betragtet med større afsky end mordere og børnemisbrugere.” – Erik

“Fordi vi lever, må vi elske livet og altid værne om det!” – Bia og Aqqalu

bogen

”… fordi vi lever” er en bog om livsvilkårene for bøsser og lesbiske i Grønland. Selv om synet på homoseksuelle har ændret sig med tiden, er der stadig lang vej igen. Hjalmar Dahl giver et indblik i den politiske, juridiske og religiøse udvikling i Grønland, og den faktuelle viden forankres i ni ærlige og personlige livshistorier. Herigennem beskrives, hvordan kærlighed og lyst er en universel følelse, der ikke er afhængig af køn og seksuelle præferencer. Samtidig problematiseres samfundets fordomme mod homoseksuelle og de skarpe normer, vi lever efter i dag, som det ses i citatet ovenfor. Her fortælles på godt og ondt om at være homoseksuel i Grønland. Om had, skam – og om kærlighed på tværs af køn. Bogen kan læses af alle, for budskabet er universelt: Vi er alle lige i kærligheden!

 

forfatteren

Hjalmar Dahl er født 1951 i Qaqortoq i Sydgrønland. Han er oprindeligt uddannet pædagog med efteruddannelse i kommunikationsjournalistik. Hjalmar Dahl har i flere år været bestyrelsesmedlem i ICC (Inuit Circumpolar Conference) og er derudover formand for Grønlands Råd for Menneskerettigheder. Hans første bog, Aasivik – Inuit isumasioqutigiiffiat, udkom i 2005. Derudover har han været med til at redigere flere udgivelser, bl.a. Inuit Ataqatigiit 30 års jubilæumsbog fra 2008.

 

anmeldelser

Den kan varmt anbefales samfundsinteresserede, der får føjet en ny facet til den rivende udvikling i nord, og ikke mindst til grønlændere, som har planer om at ”springe ud af skabet”.
Jyllands-Posten