roman af Niviaq Korneliussen

 

Hvorfor kan jeg ikke lyve? Hvorfor kan jeg ikke styre min tunge? Hvorfor kan jeg ikke bare holde min kæft? Mon jeg ubevidst har røget noget? Det kan da ikke passe. Tror, at det føles sådan at være på stoffer.
”Skal du ikke drikke?” spørger hun, da hun åbenbart har lyst til at snakke med mig. Eller er hun bare venlig, fordi hun tror, at jeg er sindssyg?
”Har ikke rigtig lyst til det i dag,” svarer jeg.
”Heller ikke mig.”
”Samme her,” siger jeg.
Ej, har jo lige sagt det. Dum. Det er okay. Fia, du kan godt. Breathe in…

 

bogen

Fia er ved siden af sig selv; rødmer, vrøvler – kort sagt, hun er forelsket! HOMO sapienne er en coming-out story med fem grønlandske hovedpersoner – tre homoseksuelle, en biseksuel og en transseksuel –  men først og fremmest er det en roman om kærlighed, om seksualitet, om ungdom, om identitet, om køn, om at finde sig selv, om venskab og om at blive vurderet af samfundet. Det er universelle problematikker, der tages op i romanen, hvis handling udspilles i Grønlands hovedstad Nuuk.
I romanen blandes grønlandsk, dansk og engelsk, og hver hovedperson har fået sin egen ’themesong’. Samtidig leges med udsigelsen hos hver hovedperson gennem sammenflydende dialoger, mails, sms’er, hashtags og spørgeskemaer med afkrydsningsfelter som ’ja’, ’nej’, ’måske’.

 

forfatteren

Niviaq Korneliussen er født i 1990 og opvokset i den sydgrønlandske by Nanortalik. Efter nogle års studier i samfundsvidenskab på universitetet i Nuuk, læser hun nu psykologi på Aarhus Universitet. Hun debuterede som forfatter i novellesamlingen Ung i Grønland – Ung i Verden i 2013. HOMO sapienne er hendes første selvstændige værk, oprindelig skrevet på grønlandsk og derefter genskrevet af hende selv på dansk. Hun er med HOMO sapienne indstillet til både debutantprisen og Nordisk Råds litteraturpris, 2015. HOMO sapienne kom på IBBY’s Honour list i 2016.

 

anmeldelser

Homo sapienne har skabt sin egen genre. Det her er seksualrealisme uden filter.
Politiken

Niviaq Korneliussen har både mod og talent til en eksemplarisk ueksemplarisk sprogbehandling.
Weekendavisen

Romanen sprænger alle grænser og sætter helt nye rammer for, hvordan man kan skrive på grønlandsk.
AG

En helt ny stemme i grønlandsk litteratur. En stemme, der har været savnet.
Kristeligt Dagblad

Det er meget ungt, meget upoleret, meget originalt, meget sansemættet.
mitfyn.dk