fotobog af Leise Johnsen

 

Jette Bang skaber tillidsfulde rum for mennesker, der generøst deler deres nærvær og liv. Det gør hendes fotografier dragende, unikke og tidløse.

bogen

I 1936 rejser en ung dansk kvinde til Grønland; nyuddannet fotograf med ønsket og ambitionen om at dokumentere det liv, der leves i Grønland. Et Grønland, der er lukket for omverdenen. Kvinden hedder Jette Bang og er 22 år. Hun bryder med den tids traditionelle måde at fotografere fremmede folkeslag på og tilfører repræsentationen af Grønland helt nye dimensioner. Hun viser sider af landet, som ikke før har været skildret i samme grad: billeder af kvinder, børn og dagligliv. Jette Bangs fotografier udstråler et sjældent, intenst nærvær, uanset motiv.
Hendes beundring for og kærlighed til det menneskelige liv og den natur, hun oplever i Grønland, kommer til udtryk gennem lys, former og kompositioner i hendes motiver. Elementer, der udvider fotografierne til kunstværker. Leise Johnsen fortæller om Jette Bangs liv og rejser og betydningen af hendes enestående dokumentation. Dernæst følger 85 udvalgte fotos i stort format. Med bogen følger også en DVD med filmen Inuit, som Jette Bang lavede for Grønlands Styrelse i 1940.

forfatteren

Leise Johnsen er direktør i Det Grønlandske Hus i København.
Hun har arbejdet flere år i Grønland, blandt andet som direktør i Nordens Institut i Grønland, NAPA. Hun har læst eskimologi ved Københavns Universitet, hvor hun skrev speciale om Jette Bang. Efterfølgende tog hun initiativ til, at Jette Bangs store fotosamling på Arktisk Institut blev registreret og indscannet.

anmeldelser

Bogen Jette Bang er en gave til os alle, ikke mindst til det grønlandske folk.
Kristeligt Dagblad

Jette Bangs ikoniske fotografier bliver en skat både i Grønland og Danmark.
Weekendavisen

Der er noget ganske særligt ved at sidde med billederne foran sig på den måde, i den bedst tænkelige tekniske gengivelse, på tykt papir og i stor format.
AG

Man kunne ikke have ønsket sig et smukkere minde om Jette Bang, og med bogen er det på bedste vis lykkedes at (gen) fortælle et stykke vigtig grønlandshistorie.
Politiken – ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥