børnebog af Gudrun Kristensen, illustreret af Astrid Vebæk

 

Forældrene var ikke altid klar over, hvad deres børn lavede om aftenen. Alligevel kunne de altid med sikkerhed sige, at det i hvert fald ikke var deres barn, der gik rundt og knuste ruder. Borgmesteren var fortvivlet. Han vidste ikke, hvad han skulle gøre. Det var, som om en sygdom havde smittet børnene i hans by, syntes han. Han hævede hele tiden penge for at kunne betale for reparation af all de mange ruder, som blev knust. Jo mere han hævede, jo mere ked af det blev han. Hvis han fortsatte med at bruge alle de penge, ville der snart ikke være nok til, at de gamle på Stenby plejehjem kunne få mad.

 

bogen

Stenby ligger i et fantasiland, som på en hel del punkter minder om Grønland: Det ligger højt mod nord, og der er ingen træer, kun en masse sten. Børnene i Stenby morer sig med at smadre ruder på skolen med stenene. Gamle Tio får imidlertid gjort først Tore, dernæst de øvrige børn interesserede i at være med til at bygge et stenhus, som derefter bliver indviet til en klub for børnene.

En sjov og pædagogisk bog om, hvordan børn må finde deres vej i samfundet, og om sammenhold frem for sammenbrud.

forfatteren og illustratoren

Forfatteren, Gudrun Kristensen, kom som 17-årig til Grønland for en 1-årig periode, men det blev i stedet til 31 år. Gudrun har i mange år arbejdet som kontorleder på Ilisimatusarfik, Grønlands Universitet. Hun har tidligere skrevet manuskript til Børnene i blok 24 – en julekalender som blev sendt i KNR, grønlandsk tv, i 2005.

Astrid Vebæk har illustreret bogen, og hendes sjove streg kendes af alle Grønlands skolebørn fra matematikserien Matikkut.