erindringsbog om bandet Sume af Per Berthelsen
Men vi kom i gang og oplevelsen var enorm. Folk kom op på dupperne, begyndte at tænde bål og danse som vilde. For os drenge fra Grønland, som på det tidspunkt havde mindre end 45.000 indbyggere, var det næsten ikke til at fatte, at vi spillede for 32.000 mennesker.
bogen
I 1973 spiller den grønlandske rockgruppe Sume på Roskildefestivalen for første gang. Sume var opstået blot tre år tidligere, i 1970, da to unge, musikalske fyre mødes på Sorø Akademi. Malik Høegh og Per Berthelsen bliver Grønlands svar på Lennon & McCartney og skaber sammen musik, som både begejstrer ude i verden og kommer til at betyde uendelig meget for den generation, der kæmper for større selvstændighed i Grønland – og i høj grad også for kommende generationer af musikere. Det, Sume formåede, var ’at have noget væsentligt på hjerte og formå at udtrykke det kunstnerisk på et højt plan,’ skrev Politikens anmelder Helle Hellmann i 1973, da gruppens første LP udkom.
I 1977 opløstes Sume, og musikerne flyttede tilbage til Grønland, hvor flere af dem siden har markeret sig politisk og kulturelt. Sume spiller stadig ved særlige lejligheder og samler stadig et stort publikum.
Per Berthelsens veloplagte førstehåndsberetning om Sumes historie er rigt illustreret med fotos og udklip fra scrapbogen.
forfatteren
Per Berthelsen er født i 1950 og uddannet lærer fra Holbæk Seminarium i 1975. Han har sideløbende med sin musikalske karriere arbejdet som lærer og har siden 1993 været aktiv i politik. Han er nu medlem af Inatsisartut /Grønlands Landsting for Siumut.
Han var guitarist, sanger og komponist i Sume og har også været frontfigur i bandet Qaaq.
anmeldelser
Per Berthelsen har skrevet en god bog med dejlige fotos af det grønlandske band…
Sermitsiaq
Vil man forstå den post-koloniale grønlandske selvforståelse, oprørskamp og kulturliv, er Sume et ganske godt bud på en indgang. Og dermed er denne bog et godt bud.
Arktiske anmeldelser