krimi af Nina von Staffeldt

Et for et blev lysene slukket i vinduerne i Nivi’s Wine Bar. En gruppe gæster tumlede leende ud i natten, og efter et kort ophold uden for døren slentrede de ned til bolværket ved Nuutoqaq, Kolonihavnen; kun gløden fra deres cigaretter lyste i mørket. Efter en stund brød de op. To gik over mod trappen, der førte op til Tuapannguit, mens tre andre fortsatte ad Hans Egedesvej for at fange en taxa i krydset. En af dem vendte sig om mod den sidste i selskabet, som var begyndt at gå tilbage langs Nationalmuseet. ’Sikker på, at du ikke skal have et lift med, Ragna?’
Kvinden vinkede dem af. ’Jeg tager den nye gangbro, det er jo mildt og vindstille – og det er også en omvej for jer.’
’Men her er sort som graven, og klokken er snart halvto?’ Manden skuttede sig overdrevent. Kvinden rullede med øjnene. ’Come on – jeg bor lige oppe på Radiofjeldet det tager ingen tid; vi ses på mandag!’
Med ekkoet af aftenens latter i ørerne gik Ragna Jónsdóttir i retning af gangstien, der snoede sig langs kysten. Det var temmelig mørkt, men hun orienterede sig i det svage lys fra husene oppe på Tuapannguit, og ellers var der lygten i mobilen. Ind imellem dukkede månen frem af skydækket og spejlede sig i havet og kyststiens våde træplanker; en uge med plusgrader havde stort set smeltet al den sne, der var faldet i starten af måneden.
Det havde været en god aften; hun havde ikke grinet så meget i rigtig lang tid, og oven på de seneste uger havde hun også haft brug for det. Ragna bed sig i læben, ikke tænke på det nu; hun slikkede stadig sine sår. Inderst inde havde hun måske nok anet, at bruddet ville komme før eller siden. I starten havde hun håbet … men sådan skulle det altså ikke være, og hun ville komme over det, også denne gang. Heldigvis kunne de da stadig se hinanden i øjnene, og erfaringen fortalte hende, at det blev lettere henad vejen. Nej, hellere tænke på det stærke, gode sammenhold i foreningen og på det, der skete på arbejdet. Her gik det strygende, og en boblende følelse af forventning hævede hendes humør flere grader ved tanken om, at hun allerede mandag kunne komme videre med den spegede sag, rutinekontrollerne havde afsløret. Ragna kom forbi pynten og trak uvilkårligt frakkekraven tættere rundt om halsen, herude var man væsentlig mere udsat end nede på det beskyttede museumsområde. Ravnsorte skyer drev trevent og langsomt forbi månen, hvis blege, kolde lys spredtes ned over gangsti og klipper.

bogen

Efterhånden som Grønland i stigende grad er en del af den globaliserede verden,  får velorganiseret, international kriminalitet også lettere spil – og det er netop tilfældet i Vinterjagt, der sender Sika og hendes umage makker, journalisten Thormod Gislasson, ned i Nuuks underverden, hvor de kommer under vejr med indsmugling og salg af hård narkotika – og i kølvandet herpå hvidvask af penge, mord og menneskehandel.
En ung grønlandsk musiker in spe og en initiativrig, albansk rengøringsassistent kommer hver især i besiddelse af vigtig viden – så vigtig, at bliver livsfarlig for dem selv …
Den unge fyr må gå under jorden. I et kapløb med tid, brutalt vintervejr og ukendte forbrydere prøver Sika og Thormod sammen at finde frem til ham, inden det er for sent.

Vinterjagt er fjerde, selvstændige bog i krimiserien om Sika Haslund. De tre øvrige bind er Skibet fra Isfjorden, Den Sorte Engel og Frosne Beviser.

forfatteren

Nina von Staffeldt debuterede som forfatter i 2016 med krimien Frosne beviser, for hvilken hun modtog Årets Debutantdiplom af Det Danske Kriminalakademi, og i 2017 udkom den anmelderroste efterfølger Den Sorte Engel.

Forfatteren er trådt stærkt ind på Arctic Noir-scenen med sine krimier med den unge, handlekraftige, grønlandske heltinde Sika Haslund i hovedrollen og handlingen sat i et moderne, komplekst Grønland.

Nina von Staffeldt har siden 1997 boet, arbejdet og rejst i det meste af Grønland, blandt andet som konsulent for Grønlands Selvstyre og som rejseleder. Et mix af arbejdsopgaver, gamle familiehistorier og et tæt netværk af venner og bekendte sørger for løbende inspiration til hendes krimiplots og det univers, bøgerne foregår i.

Læs mere om bøgerne og Nina på ninavonstaffeldt.dk

anmeldelser

Der er spænding og uhygge fra start til slut i fjerde bind af Nina von Staffeldts krimiserie med Sika Haslund … Det er en af de bedste bøger, hun hidtil har skrevet, hvis ikke den bedste.
Sermitsiaq

På den måde lykkes det overbevisende at skrive Grønland ind i den såkaldte ”Nordic Noir” … Dermed rykker von Staffeldt diskret magtbalancen mod nord.
AG/Atuagagdliutit

Sika Haslund i ny, medrivende arctic-noir … spændingen bliver holdt i kog indtil de sidste sider.
bogpusheren.dk

Jeg er blevet bidt af serien fra det iskolde nord.
gyseren.dk

… spændende og godt plot. Gode karakterer. Og dejligt som dansk læser at blive taget med ind i det grønlandske samfund.
bogblogger.dk


i samme serie

Den Sorte Engel

Frosne beviser

Skibet Fra Isfjorden