børnebog af Johan og Andreas Galtung

(oversat titel: En flyveappelsin fortæller)

bogen

Appelsiina timmisinnaasoq er en charmerende fabel om appelsinen, der flyver verden rundt for at finde ud af den bedste måde at få glæde af en appelsin på.Johan Galtung formidler på en varm og humoristisk måde et nok så alvorligt emne: Menneskers evne – og mangel på samme – til at løse konflikter og leve i fordragelighed med hinanden. Johan Galtungs søn, Andreas Galtung, har illustreret bogen med farvestrålende og fantasifulde akvareller, som tilføjer fablen yderligere poesi og dybde. Historien har appel til børn (og voksne!) i alle kulturer, og den er oplagt til emnearbejde i institutioner og skoler om temaer som konfliktløsning, mobning og venskab. Den er udkommet på dansk med titlen En flyveappelsin fortæller, Aalborg Universitetsforlag.

 

forfatteren

Johan Galtung er en internationalt kendt konfliktmægler og fredsforsker, hvis teori er, at konflikter mellem mennesker og konflikter mellem store nationer kan løses på samme måde: ”Alle konflikter mellem to parter har fem mulige udfald. To af dem er, at den ene part vinder. Det tredje er et kompromis, men det er jeg imod, fordi det er en halv løsning. Det fjerde udfald er positiv overskridelse, hvor man tilfredsstiller begge parter ved at bruge fantasien og dreje konflikten. For eksempel hvis to personer skal dele en appelsin, så kan de lave en kage af skrællen og så kernerne i jorden. Det femte udfald er negativ overskridelse, hvor begge parter giver totalt afkald på sine krav. At de for eksempel giver appelsinen til en tredje part,” har forfatteren udtalt i et norsk avisinterview. Han mener også, at børn er langt bedre til at opfatte denne pointe end voksne og har derfor som 73-årig skrevet sin første børnebog, der allerede er oversat til 10 sprog.

anmeldelser

Jeg kan stærkt anbefale bogen både til forældre, der vil tale med deres børn om konflikter og til skoler, hvor mobning bliver mere og mere rå og udbredt.
Laila Ramlau-Hansen, AG

For jeg har endnu ikke fået svar på, hvilken konfliktløsningsmodel der er den bedste. Jooh, det må være meningen!!!! At læseren selv skal begynde at filosofere over spørgsmålet (…) Bogen skal i hvert fald have en fornem plads i min lille bogreol.
Aminnguaq Dahl Petrussen, Sermitsiaq