børnebog af Stina Sørensen, illustreret af Inuk Silis Høegh

 

Det er da egentlig en god idé. Iluuna har ret. Nu er det sommer – udenfor ligger en masse ragelse. Ja, det skinner af glasskår ved huset. De kan måske være smukke, når sollyset reflekteres i dem… men Iluuna har allerede skåret sin hånd på dem. Andre børn kan også komme til skade – de er for farlige. De må ryddes af vejen!” Far er også blevet overbevist: ”Ja, hvorfor ikke? I har ret. Vi må rydde op.

bogen

Iluuna har et helt specielt fødselsdagsønske – hun vil gerne have, at der bliver samlet skrald omkring deres boligblok. Hun er træt af, at folk bare går og smider omkring sig med flasker og andet affald. Hun vil hellere undvære kaffemikken og i stedet invitere folk til at komme og hjælpe til.
Iluuna får sine forældre med på ideen, og de går i gang med at forberede en usædvanlig fødselsdagsfest, som griber om sig og kommer til både at involvere en stor del af byen og giver genlyd over det ganske land. Iluuna får en uforglemmelig fødselsdag.

Bogens specielle udtryksform skyldes i høj grad de udsædvanlige illustrationer, men også tekstlige indslag som håndskrevne huskelister m.m. Tematikken er klar og bogen har en klar morale – en sjældenhed blandt børnebøger i dag.

forfatteren og illustratoren

Stina Sørensen er født i Qaqortoq i 1962. Hun er læreruddannet og har tidligere udgivet børnebogen Sara Davidsen ataataqanngitsoq.

Inuk Silis Høegh er født i 1972 i Qaqortoq. Han er billedkunstner og filminstruktør og har en Master of Fine Arts fra Det Kgl. Danske Kunstakademi. Han har instrueret flere film og lavet udstillinger, bl.a. konceptudstillingen Melting Barricades sammen med Asmund Havsteen-Mikkelsen. De utraditionelle illustrationer til Fødselsdagsskrald er skabt af en blandingsteknik af modellervoksfigurer, tusch og andre materialer.

anmeldelser

Stina Sørensens digtende og syngende Iluuna er en stærk lille skikkelse, og billedkunstneren Inuk Silis Høegh tilfører knald og kant med glade, utraditionelle illustrationer.
Berlingske Tidende, ★★★★

 

ISUMASSARSIATSIALAK står der i avisen. Sådan siger man ’en god idé’ på grønlandsk. (…) Stina Sørensen har fundet på den gode idé. Inuk Silis Høegh gennemillustrerer med noget så usædvanligt som modellervoks på tusch og akvarel bl.a.
Politiken, ♥ ♥ ♥ ♥