interviewbaseret bog om omsorgssvigt af Lise Andersen
Jeg stjal mad hos købmanden, fordi jeg var sulten. Jeg tog brød og pålæg og sådan noget. Det blev selvfølgelig opdaget. Min plejemor kom til samtale på Kommunen. Jeg var ikke med. Det blev besluttet, at jeg skulle til en anden plejefamilie. Jeg har kun besøgt min plejemor én gang siden da. Men jeg er venner med hende på Facebook.
Kalle
bogen
”Forældres misbrug og vold er tilbagevendende i de ti historier, men børnene har også sultet og frosset. Børnene har ikke haft den mest nødtørftige omsorg. De har lidt alvorlige tab, hvor døden og truslen om døden for mange har været en livsledsager. De er ikke blevet set af andre, der har haft mulighed for at gribe ind og hjælpe dem. Sådan er omstændighederne ofte for omsorgssvigt, i Grønland såvel som i Danmark.
Ovenstående kan måske virke skræmmende for nogle læsere, men bogen er fyldt med håb, for i historierne hører vi om børn, der på trods af omsorgssvigtet vælger livet og udvikler sig på trods af enorme personlige belastninger. Hvor kommer denne modstandsdygtighed fra? Hvordan kan det lade sig gøre?”Psykolog Inger Thormann
(fra bogens forord)
Lise Andersen mødte i forbindelse med sit arbejde som sundhedsplejerske i Grønland i 2012 flere gravide kvinder med tunge livshistorier i bagagen. Disse kvinder, hvis egne familier på den ene eller anden måde ikke havde slået til, stod nu over for selv at skulle stifte familie. ”Hvordan kan det være, at de, der har været udsat for svære svigt i barndommen alligevel kan klare et voksenliv? Findes der en særlig grønlandsk råstyrke?” spurgte Lise Andersen sig selv.
Gennem Børnehjemmet Uummannaq fik hun kontakt til ti tidligere beboere, som indvilligede i at fortælle om deres barndom, opvækst og voksenliv. Disse stærke beretninger er bogens omdrejningspunkt. Fortællingerne forankres i pædagogiske og terapeutiske overvejelser samt refleksioner omkring Børnehjemmet Uummannaqs særlige forhold, struktur, pædagogik og mærkesager.
forfatteren
Forfatter Lise Andersen (f. 1945) er uddannet sundhedsplejerske, og har arbejdet i både ind- og udland. Hun debuterede som forfatter i 1991 og har siden udgivet mere end 25 titler – heriblandt flere bøger med socialt omdrejningspunkt, emnemæssigt spændende fra flygtninge til børn med kromosomfejl. Læs mere om forfatteren og hendes øvrige udgivelser på lise-andersen.dk
anmeldelser
Det er rørende og hård læsning, der også tydeligt fortæller, hvor stærke spor barndommens svigt har sat, og hvor skrøbeligt disse 10 menneskers fundament stadig er, trods den støtte, de har fundet på børnehjemmet.
Kristeligt Dagblad
Sådan handler livsfortællingerne om genfødte hjerter. ★★★★
Nordjyske Stiftstidende
En stærk bog, som beretter om et helt særligt børnehjem og 10 barske beretninger om livet før og efter et ophold på Børnehjemmet Uummannaq.
DBC lektørudtalelse